Om Minde Borettslag


Minde Borettslag består av 4 vidt forskjellige bygninger – opprinnelig ikke bygget som borettslag.

De respektive bygg er fra 1939, 1952, 1954 og 1955.
Hver andel har i utgangspunktet 1 bod på loftet og 2 i kjelleren (med unntak av Fridalsveien 20B og C, og en andel der 2 boder er slått sammen).
Fridalsveien 20B og 20C er bruksendret fra kontorlokaler til andelsleiligheter, med ferdigattest fra hhv. 2019 og 2021.
Samtlige innganger har kjeller med felles vaskerom og tørkeloft.
Samtlige andeler har tilgang til skorstein for montering av peis/vedovn.

Borettslaget har 6 garasjer og 4 parkeringsplasser som deles ut på ansiennitet blant søkerne basert på botid i laget. Øvrig parkering er i offentlig vei.

Borettslagets ulike bygg


– Byggeår: 1951-1952

– Antall boenheter: 20

– Antall innganger: 4

– Bygningstype: 2 etasjes lavblokk med hageleiligheter

– Leilighetstyper: 3 roms

Historie


Bygningene som Minde borettslag i dag besitter var opprinnelig eid av Det Bergenske Dampskibsselskap AS (BDS) årstall. Leilighetene ble disponert av ansatte i BDS og gikk under navnet ”BDS-boligene”. Ved opphørelsen av BDS mente Reipslagergaten 19 AS at de var berettiget til å kjøpe eiendommene. På denne tiden var det to eiendommer i tillegg til de som i dag utgjør Minde borettslag.

Bergen kommune benyttet seg imidlertid av adgangen til kommunal forkjøpsrett – ved vedtak i Formannskapet 18.12.1985. Repslagergaten 19 AS klaget vedtaket inn for Sivilombudsmannen 09.01.1986, og det ble rettsak. 05.03.1987 avsa Namsretten kjennelse om at «begjæringen om midlertidig forføyning ikke tas til følge». Med andre ord: Reipslagergaten 19 AS tapte.

Saken ble så anket til Bergen Byrett, som 16.09.1988 ga Reipslagergaten 19 AS medhold. Kommunen tapte denne runden. Bergen kommune anket saken inn for Gulating Lagmannsrett, som 28.02.1990 ga kommunen og BDS-borettslagene medhold. Det var på denne tiden allerede kontorstiftet tre borettslag – hvorav Minde var ett av dem. Reipslagergaten 19 AS anket saken inn for Høyesterett, men før den ble behandlet her, ble det inngått forlik mellom partene. Dette skjedde 21.06.1990, og forliket/avtalen inneholder 6 punkt – der det avslutningsvis forutsettes at «de politiske myndigheter godkjenner avtalen».

Avtalen fikk ingen praktiske eller økonomiske konsekvenser for Minde BRL og gjennom hele prosessen ble det holdt informasjonsmøter og sendt ut skriftlig info til berørte beboere. Da det ble dannet borettslag, fikk de som bodde der muligheten til å kjøpe sin andel (bli personlig andelseier), men det var ikke alle som benyttet seg av denne retten. Bergen kommune eier derfor i dag 17 av 58 andeler i Minde borettslag.

Om nærområdet


Minde borettslag ligger i et barnevennlig og solrikt nabolag med kort vei til ballbaner, lekeplasser, skoler og barnehager. Godt naboskap settes høyt og barn og voksne treffes enten i gaten, på lekeplassene, fotballbanene eller på Grendahuset. Nymark velforening arrangerer bl.a. søndagskaféer, barnekino, nabofester og St.Hansfeiring.

For de voksne og ølinteresserte har Humlen ølutsalg åpnet i stilige lokaler ved det gamle trikkestoppet på Minde. Videre er det bare en kort spasertur eller et par stopp med bybanen til Danmarksplass hvor du finner restauranter og gastrobarer som Mingel, Bien Bar og Bien snackbar. Sistnevnte serverer udiskutabelt byens beste burger.

Med kun få minutter å gå til bybanen er det enkelt å komme seg til og fra sentrum. Sletten senter i motsatt retning tilbyr et utvalg butikker og andre servicetilbud. Haukeland sykehus og flere fine parker ligger like ved. Det er også gangavstand til Langhaugen videregående skole og den nye Høyskolen på Kronstad.

For den sportsinteresserte ligger Brann stadion og Haukelandshallen like ved og det er ca. 10-15 minutters gange til Ulriksbanen med videre turmuligheter over vidden. Minde borettslag ligger kort fortalt i et sosialt, trygt og godt nabolag like utenfor Bergen sentrum med massevis av aktivitetstilbud for både store og små.